Kategorier
Spørgsmål

Hvad er historien bag BMI-beregning?

”Body Mass Index”, også kendt som BMI, er en matematisk metode, der hyppigt benyttes af læger og diætister. Og vi fleste mindes nok, da den uundgåelige tur forbi sundhedsplejerske stod på skoleskemaet.

Vi skulle måles og vejes, BMI-beregneren blev hevet frem, tallet blev noteret, og vi blev dømt sunde eller usunde. Men hvad er fortællingen bag den kendte BMI-metode, vi allerede som børn ikke kan komme uden om? Det vil vi i nedestående forsøge at gøre dig klogere på.  

BMI’s oprindelige sigte

Begrebet ”BMI” så for første gang dagens lys i 1832 og blev introduceret af den belgiske matematiker Adolphe Quetelet.

Han ønskede at udvikle en simpel metode til at måle kropssammensætning, et værktøj der skulle anvendes til at vurdere menneskets sundhed og sygdomsrisiko. Metoden skulle yderligere medvirke til at give en bedre forståelse af den normale variation i forhold til kropsstørrelse og vægt.

BMI-udregning var primært rettet mod at studere den gennemsnitlige mand, men som tiden gik, blev det et redskab til at analysere sundhed og ernæringsstatus i befolkninger på tværs af ulige samfundsgrupper og køn.

BMI’s popularitet tipper på vægtskålen

Men i takt med en øget fremkomst af overvægt blandt befolkningen i det moderne samfund, fik BMI-udregning et større indpas i sundhedsforskning. Oprindeligt er BMI udviklet til at danne et overordnet billede på sundhed i samfundsgrupper og altså ikke af den enkelte person, som den i dag ellers benyttes til.

BMI-udregning har været nyttigt til at undersøge og danne et billede af overvægt- og fedmeproblemer. Men BMI har i de seneste år modtaget en del kritik for ikke at tage hensyn til individuelle forskelle, såsom muskelmasse, kropsomfang og fordelingen af fedt. Selvom BMI fortsat bruges den dag i dag, er helseorganisationer og forskere begyndt at udforske samt bruge andre tilgange, der kan give en mere omfattende vurdering af en persons sundhed og risiko for sygdom. Til trods for at BMI-beregning har fået en del kritik og udfordringer, forbliver BMI-udregneren relevant med en interessant historie bag sig, og som fortsætter med at udvikle sig.

Husk BMI ikke fortæller ALT om din sundhed!

Det er derfor vigtigt at påpege, at når du benytter dig af BMI-beregneren, at resultatet ikke siger alt om din sundhed og livsstil. For man kan sagtens blive udregnet til at være overvægtig eller undervægtig, selvom man fører en sund livsstil.

Og man kan på samme måde udregnes til at være normalvægtig og leve usundt. Den skal derfor benyttes som supplerende pejlemærke for din sundhed og risiko for at udvikle livsstilsygdomme.

Kilde: https://bmiberegner.dk

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *