Esport er kommet for at blive – det kan der ikke være meget tvivl om, når man kigge på udviklingen for den digitale sport. I 2022 forventer man, at der vil være op imod 29.6 millioner esports-seere hver eneste måned i USA alene. Ifølge estimater vil esport være omkring 1.62 milliarder dollars værd, hvilket svarer til lidt over 12 milliarder danske kroner.
Men hvad er esport helt præcist, og hvad gør man, hvis man gerne vil have en bid af kagen og blive en del af den enorme industri, som esport ser ud til at blive? Det fortæller vi dig mere om i denne guide.
Hvad er esport?
Esport står for elektronisk sport, og det beskriver egentlig meget godt, hvad esport er. I esport konkurreres der er i computer- og konsolspil på professionelt niveau, og der er ofte rigtigt store pengepræmier til de esportsudøvere, som klarer sig bedst. I 2019 var der 115 millioner kroner i præmiepuljen til verdensmesterskabet for solo-spillere i Fortnite.
Når esport er vokset så meget, som den har de seneste år, skal det i høj grad tilskrives medier som YouTube og Twitch, som gør det muligt for mennesker over hele kloden at følge med, når der konkurreres i Counter-Strike, Dota 2, League of Legends, Fortnite osv.
Hvor kan man gå til esport henne?
I teorien kan du dyrke esport fra dit eget hjem, hvis blot du har en tilstrækkelig computer/konsol og en ditto internetopkobling.
Vil du være en del af et fællesskab med ligesindede, er DGI Esport den største organisation i Danmark, og her bliver der spillet alle tænkelige spil, som man kan konkurrere i virtuelt.
Derudover findes der også en række danske esports-klubber rundt omkring i landet, hvor du kan blive medlem – typisk for et månedligt beløb.
Hvad er forskellen på esport og gaming?
Esport er konkurrence i computer- eller konsolspil på professionelt plan. Gaming er spil for sjov.
I Danmark kan omkring 50 % af befolkningen betragtes som gamere, da omkring halvdelen af både mænd og kvinder spiller på konsol, computer og/eller mobil.
Til sammenligning var der – jævnfør DGI – 7.742 personer, som dyrkede esport i en forening i 2019.
Hvad skal man bruge for at dyrke esport?
Det vigtigste udstyr, du har som gamer, er naturligvis din computer eller konsol. Særligt førstnævnte kommer i mange afskygninger, så det giver god mening at investere i en god maskine, så du ikke kommer til at spilde for meget tid på at loade eller skal bøvle med spil, som hakker, fordi dit grafikkort ikke kan følge med.
Derudover giver det god mening at investere i en god og behagelig stol, da du kommer til at tilbringe rigtigt mange timer i denne, hvis du skal blive dygtig. Hos Gamer-stole.dk kan du se en oversigt over de bedste gamerstole.
Hvor meget tjener man i esport?
Ligesom med de fleste andre sportsgrene, er der stor forskel på, hvordan økonomien ser ud. Dels afhænger det af, hvilket spil du konkurrerer i, da interessen for spillet typisk have indflydelse på, hvor mange der ser med, og dermed hvor mange præmiepenge der kan samles ind og smides i puljen.
Derudover spiller dit niveau naturligvis en afgørende rolle for din indtægt som esportsudøver.
Ifølge onlinemedier er det ikke utænkeligt, at de bedste spillere i Counter-Strike kan tjene mere end en million kroner årligt. På det danske, nu lukkede, esportshold, North, havde spillerne en anslået årsløn på 1,5 million kroner udover eventuelle præmiepenge.